Címlap Blog Címke: teák és gyógynövény főzetek


Címke: teák és gyógynövény főzetek

2015.10.03 04:28:50
zoli


  A Hübris vándor sörfőzde és az 1000 Tea egy különleges sörrel készült a 2015-ös Főzdefesztre. Egy többször erjesztett, kínai, fekete teás sört főztek.

  Na akkor itt álljunk meg egy pillanatra...  A sört eredetileg frissen főzve fogyasztották, mivel hamar megromlott. A tartósított sör viszonylag új találmány. Bár mi a komlót ismerjük ebben a szerepben, valójában a teával való tartósításnak régebbi hagyományai vannak. De végül mind az elérhetőségét és árát tekintve a komló győzött.
Mind a mai napig van forgalomban néhány teás sör is de igazi kuriózumnak számítanak.

  A puer többször erjesztett kínai tea. Kiszárítják, miközben megerjed, majd visszanedvesítik és újra kiszárítják, miközben újra megerjed. Ezzel különféle variációkban szórakoznak egy darabig. Így egy elég vállalhatatlan kinézetű, hínáros cucmó keletkezik, amit formába préselnek és eltesznek érni. A leggyakrabban préselt formák a téglalap, lepény, nagy csésze, kis csésze.
  Létezik belőle világos (sheng) és sötét (shu) változat.
  Míg mi a feketét teát a levél színéről neveztük el a kínaiak ugyanezt a főzet színéről vörös teának nevezték el. A kínai felosztásban a shu puer az igazi fekete tea.
  A shu puernek karakteres mély, földes, avaros ízvilága van, kicsit olyan mint az opera, rögtön tudod, hogy szereted vagy utálod. Én ízben önhatalmúlag megkülönböztetek száraz és olajos irányvonalat.
  A puer kiváló emésztésjavító, fűti a szervezetet, jó hatással van a felső légutakra. Enyhíti a hőháztartás felborulásával járó fejfájás tüneteit. Enyhe penicillin tartalmánál fogva természetes antibiotikum.

  Hübris Puer  A Hübris egy három személyes sörfőző csapat, akik a Corvinus Egyetem sörfőző szakmérnök szakán talált egymásra. Egy év kísérletezés után, 2015 nyarán léptek a nagyérdemű elé, elképesztő innovatív és előre mutató sörkülönlegességekkel.

  A pueres sör alapja egy rizzsel készített lágy és egyszerű alsó erjesztésű sör, ehhez főztek hozzá egy bambuszba csomagolt tégla kiszerelésű puert (Man Long Qiao Zhuan Cha).

  A címke nagyon jól sikerült, letisztult, minimalista darab. A Főzdefeszt 2015 legszebb sörcímkéje díját egyébként szintén a Hübris nyerte, a Chorongi nevű kávés sörével.

  Hübris Puer kostoló  Tudni kell rólam, hogy utálom az alkohol ízét, a sörét pedig különösen de a teás sört nem hagyhattam ki pláne, hogy puerből készült.

  Lágy sör illata van, a minőség, a rizs és a tea sokat fog rajta. A rizs miatt kicsit édesebb az aromája és az élesztős felhangban fel lehet fedezni a többször erjesztett teát is.
  Szép aranybarna színe van a puertől és kicsit sűrűbb opálosabb a hatása van a rizstől.
  Az íze is meglehetősen lágy. Az erjedt gabona és az erjedt tea jól állnak egymásnak. Finoman lehet rajta érezni a puerre jellemző markáns, kesernyés ízt.

  Nem vagyok egy sörrajongó, felteszem nem is nagyon tudom értékelni. Azért az elmond valamit róla, hogy még én is meg tudtam inni. A Hübris facebook oldalán azonban nagyon jó kritikákat kapott mind a teás, mind a kávés sör, érdemes olvasgatni őket.
Még így puerrel sem ez lesz a kedvenc italom, maradok a jó öreg teánál. Elvégre a sör azoknak való, akiknek a tea túl kemény :-)

  Ajánlott oldalak

- 1000 Tea Honlap / Facebook

- Főzdefeszt Honlap / Facebook

- Hübris vándor sörfőzde Facebook


  teák és gyógynövény főzetek | italok | Hübris Puer
Hozzászólások 0Találatok: 722  

2015.09.01 04:32:53
zoli


  Az előző részek tartalmából


  A maté egy dél-amerikai, Yerba nevű fának (Ilex paraguariensis) a levele.
Névadója a matí, ami egy tökféle (Lagenaria vulgaris), a helybéliek a mai napig ebből fogyasztják a maté teát.
A matét általában teaként és tradicionálisan tökből (maté vagy kalabász), fém szívószállal (bombilla) fogyasztják.
Két nagy termőterülete van, az egyik Argentínában a másik Brazíliában.

  Colon Yerba Mate  A Colon egy Argentin maté.
  A darált levelek több szárat tartalmaznak, amik helyenként vastagabbak és keményebbek a leveleknél, néha kifejezetten fásak.
A Colon előnye, hogy kevésbé keserű, hátránya, hogy meglehetősen poros. Előszeretettel tömi el a bombillát.
Az illata kellemesen citrusos, füves.
Ízre tökéletesen hozza az argentin matétól elvárt citrusos, dohányos, fűszeres vonalat de ezen belül kifejezetten aromás.

  Mai napi érdekesség  Sportolás közben a szervezet először cukrot kezd el felhasználni, ami rövid távon biztosít energiát és egy kis idő elteltével kezd el átállni zsírégetésre, ami hosszú távon ad energiát.
Ha edzésen túl gyorsan kezdünk el robbanásszerű teljesítményt nyújtani, akkor a szervezet felhasználja az elérhető cukrot de nem tud átállni zsírégetésre. Így a vércukorszint leesik és rosszul leszünk.
  A szervezet a matéban található mateint azonnal energiává tudja alakítani, így elmarad a cukor felhasználása és rögtön át tudunk állni zsírégetésre.
  A maté sportolás közben is fenntartja a szénhidrátok lebontását, ami nagyobb energiát ad, miközben jobban méregtelenít és fogyaszt.

  Főbb adatok

Típus: gyógynövény
Név: Colon Yerba Mate

Elkészítés: yerba levél ízlés szerint, 80-100°C, többször felönthető
Ajánlott teáskészlet: maté tök és bombilla szívószál

Lelőhely: 1000 Tea - http://www.1000tea.hu
Súly: 500 gramm
Ár: 2.900 forint


  colon yerba mate | teák és gyógynövény főzetek
Hozzászólások 0Találatok: 683  

2015.08.20 04:02:05
zoli


  Az előző részek tartalmából...

  A shu (sötét, sütött) puerek (többször erjesztett, érlelt, öregtea) közül a Menghai Tea Factory védjegyével ellátott teák képviselik az igazán archaikus kategóriát, mivel ez a gyártó alkotta meg ezt a típust.
De több üzem is dolgozik menghai alapanyagból. Ez azért is fontos, mert az eredeti Menghai teák ára egyre drágul így egyre több, kisebb gyártó kerül képbe, akik szintén kiváló minőségű puert gyártanak de kevésbé kell náluk megfizetni a márkát. Az elkövetkező években egyre nagyobb részt fognak kiharapdálni a piacból.

  Menghai Dayi 8592 (2005)  A Menghai teák számozásában az első két szám a recept évére utal, tehát ez egy 1985-ös receptúrájú tea. A harmadik szám a levelek osztályozására utal, a negyedik pedig a gyár számára.  A lepény tetejére kerültek a rügyek, az aljára pedig a nagyobb levelek, ezért célszerű felülről, nem pedig oldalról bontani. Így minden adagban ugyanolyan arányban lesznek a levelek mint a lepényben. Ha oldalról bontunk akkor az egyik adagban inkább rügyek, a másikban pedig inkább levelek lesznek.

  A levelek minden állapotukban krémes, poros illattal rendelkeznek. Lehet velük bármit csinálni, nincsenek "kilógó" részek.
Ízre tökéletesen hozzák a Menghai ízvilágot, vagyis a krémes, mély és olajos aromát.

  Főbb adatok

Típus: Puer, sötét puer
Név: Menghai Dayi 8592 (2005)

Elkészítés: ~ 4 gramm, 100°C, 30-60 mp, 4-6x
Ajánlott teáskészlet: Kung fu.

Lelőhely: Levél Teaház - http://level-teahaz.hu / Levél Teaház Facebook
Súly: 50 gramm
Ár: 4.000 forint


  menghai dayi 8592 | teák és gyógynövény főzetek | puer | menghai | dayi
Hozzászólások 0Találatok: 686  

2015.08.16 17:44:51
zoli


  A Sol Maté egy maté tartalmú, szénsavas üdítőital.
A maté egy dél-amerikai, Yerba nevű fának (Ilex paraguariensis) a levele.
Névadója a matí, ami egy tökféle (Lagenaria vulgaris), a helybéliek a mai napig ebből fogyasztják a maté teát.


  A maté tartalmú üdítők általában nem túl elterjedtek, mivel a legtöbb ember nem ismeri az alapanyagát. Nincs ismeretterjesztő marketingjük, főleg azokra az országokra koncentrálnak ahol a maté a víz kategóriájában van és senkinek sem kell bemutatni. →Tudj meg többet a matéról!

  Az első maté tartalmú üdítő az országban, a Club-Mate hegesztett magának magyar nyelvű honlapot, ahol külön térképes lista van a viszonteladókból.
  A Sol Maté sajnos nem rendelkezik magyar honlappal így még kalandosabb felkutatni. A cikk végén folyamatosan frissítem a lelőhelyek listáját.

  A Sol Maté nem tartalmaz mesterséges tartósítószereket, mesterséges színezékeket sem mesterséges aromákat. Mindezekről rendelkezik bio minősítéssel is.

  A megjelenése is nagyon szimpatikus. 0,33-as üvegben érkezik, ami telibe van matricázva. Ment is a könyvespolc tetejére, a kollekcióba.

  Egy teatestvérem szerint a Sol Maté (Nap Maté) szójáték, a "soul mate" (lelki társ) kitekerése.

  Sol Maté Lemon

Típus: Üdítőital
Név: Sol Maté
Űrmérték: 0,33
Ár: 249 / Akciós ár: 69 forint- Reggeli csendélet: Sol Maté és futósaru -

  A citromos kiadás az alapokon kívül (maté kivonat, víz és hozzáadott szénsav) tartalmaz még citromolajat, citromlevet, karamellt és nádcukrot.
  Alacsonyabb koffein tartalommal rendelkezik, mint a Club-Mate, ami nem is nagyon baj, nem olyan nagy gond ha az embernek nem robban le a feje.

  Illatra tökéletesen hozza a maté amúgy is citrusos aromáját amire még rátesz egy lapáttal a hozzáadott citrom.
  Ízre ugyanezt tudja kellemesen egzotikus, citromos, édes és természetesen nagyon frissítő hatású.

  Ajánlott cikkek

- Teák és gyógynövény főzetek - maté

- Teák és gyógynövény főzetek - Italok - Club Mate

  Ajánlott oldalak

Sol Maté: http://www.drinksolmate.com / Sol Maté Facebook /

MATE Desktop Environment: http://mate-desktop.org

  Feljelentő

  - Hol láttunk Sol Matét?
  - CBA, G'Roby, Family Market.

  Koffein tartalom

  100 ml-je 14 mg koffeint tartalmaz, tehát az egész palackban 46,2 mg van.
  Hogy lehessen mihez viszonyítani, Európában a napi átlagos fogyasztás 200 mg.
Tehát lehetőleg ne igyunk meg belőle egy rekesszel, különösen ha más koffein tartalmú italt is fogyasztottunk -energia ital, kakaó, kávé, maté, tea.  teák és gyógynövény főzetek | italok | Sol Maté Lemon
Hozzászólások 0Találatok: 775  

2015.07.17 04:40:36
zoli


  Régóta nem vettem gong fu cha tálcát, így már érett egy ideje.
Viszont most a szokásomtól eltérően nem februárban szereztem be mint az eddigieket -gong fu cha tálca 1, gong fu cha alátét, gong fu cha tálca 2. Ebben valószínűleg az is közre játszott, hogy most láttam olyat ami tetszett.

  A tálca fő motívuma a Göncölszekér, kínaiul Beidou, ami Északi-merítőkanalat jelent, a tájolót is így hívják mivel a Göncöl szolgált a tájékozódás alapjául. A Göncölszekér szanszkrit neve Szaptarsi, ami azt jelenti, hogy Hét-bölcs.
A hét csillag mindegyike egy személy, akik helyet kapnak a taoista oltárokon.
Az emberi test is a csillagok mintájára épül fel, a Göncöl hét csillaga a szív hét nyílására utal.  A Göncölszekér a magyar kultúrában is ikonikus szerepet tölt be. Göncöl a szekerén vágtat a Hadak Útján ami a Tejútra utal. Nem teljesen világos, hogy kit értettek Göncöl alatt de biztosan egy személyt ("Olyan nehéz mint a Dönczöl szekere." ). Néha táltosként, néha az ég kapuőreként említik és néha a Magyarok Isteneként utalnak rá.  A tálca jó minőségű, világos, rétegelt bambuszlapokból készült. Van benne anyag rendesen. A felesleges vizet egy süllyesztett csatorna vezeti el, ami a hét csillag jelképezte lyukakat köti össze, amiken keresztül le is tud lefolyni.
Pont elfér rajta egy egyszemélyes teáskészlet. Lehet még kisakkozni némi helyet egy másik csészének vagy egy teaszentnek.  Főbb adatok

Eszköz: Gong fu cha tálca
Funkció: tálca

Méretek: 30 x 12 x 4 cm

Lelőhely: http://1000tea.hu
Ár: 5.500 forint


  teák és gyógynövény főzetek | eszközök | gong fu cha tálca
Hozzászólások 0Találatok: 736  

1. oldal / 2
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>