Címlap Blog Címke: italok


Címke: italok

2015.10.03 04:28:50
zoli


  A Hübris vándor sörfőzde és az 1000 Tea egy különleges sörrel készült a 2015-ös Főzdefesztre. Egy többször erjesztett, kínai, fekete teás sört főztek.

  Na akkor itt álljunk meg egy pillanatra...  A sört eredetileg frissen főzve fogyasztották, mivel hamar megromlott. A tartósított sör viszonylag új találmány. Bár mi a komlót ismerjük ebben a szerepben, valójában a teával való tartósításnak régebbi hagyományai vannak. De végül mind az elérhetőségét és árát tekintve a komló győzött.
Mind a mai napig van forgalomban néhány teás sör is de igazi kuriózumnak számítanak.

  A puer többször erjesztett kínai tea. Kiszárítják, miközben megerjed, majd visszanedvesítik és újra kiszárítják, miközben újra megerjed. Ezzel különféle variációkban szórakoznak egy darabig. Így egy elég vállalhatatlan kinézetű, hínáros cucmó keletkezik, amit formába préselnek és eltesznek érni. A leggyakrabban préselt formák a téglalap, lepény, nagy csésze, kis csésze.
  Létezik belőle világos (sheng) és sötét (shu) változat.
  Míg mi a feketét teát a levél színéről neveztük el a kínaiak ugyanezt a főzet színéről vörös teának nevezték el. A kínai felosztásban a shu puer az igazi fekete tea.
  A shu puernek karakteres mély, földes, avaros ízvilága van, kicsit olyan mint az opera, rögtön tudod, hogy szereted vagy utálod. Én ízben önhatalmúlag megkülönböztetek száraz és olajos irányvonalat.
  A puer kiváló emésztésjavító, fűti a szervezetet, jó hatással van a felső légutakra. Enyhíti a hőháztartás felborulásával járó fejfájás tüneteit. Enyhe penicillin tartalmánál fogva természetes antibiotikum.

  Hübris Puer  A Hübris egy három személyes sörfőző csapat, akik a Corvinus Egyetem sörfőző szakmérnök szakán talált egymásra. Egy év kísérletezés után, 2015 nyarán léptek a nagyérdemű elé, elképesztő innovatív és előre mutató sörkülönlegességekkel.

  A pueres sör alapja egy rizzsel készített lágy és egyszerű alsó erjesztésű sör, ehhez főztek hozzá egy bambuszba csomagolt tégla kiszerelésű puert (Man Long Qiao Zhuan Cha).

  A címke nagyon jól sikerült, letisztult, minimalista darab. A Főzdefeszt 2015 legszebb sörcímkéje díját egyébként szintén a Hübris nyerte, a Chorongi nevű kávés sörével.

  Hübris Puer kostoló  Tudni kell rólam, hogy utálom az alkohol ízét, a sörét pedig különösen de a teás sört nem hagyhattam ki pláne, hogy puerből készült.

  Lágy sör illata van, a minőség, a rizs és a tea sokat fog rajta. A rizs miatt kicsit édesebb az aromája és az élesztős felhangban fel lehet fedezni a többször erjesztett teát is.
  Szép aranybarna színe van a puertől és kicsit sűrűbb opálosabb a hatása van a rizstől.
  Az íze is meglehetősen lágy. Az erjedt gabona és az erjedt tea jól állnak egymásnak. Finoman lehet rajta érezni a puerre jellemző markáns, kesernyés ízt.

  Nem vagyok egy sörrajongó, felteszem nem is nagyon tudom értékelni. Azért az elmond valamit róla, hogy még én is meg tudtam inni. A Hübris facebook oldalán azonban nagyon jó kritikákat kapott mind a teás, mind a kávés sör, érdemes olvasgatni őket.
Még így puerrel sem ez lesz a kedvenc italom, maradok a jó öreg teánál. Elvégre a sör azoknak való, akiknek a tea túl kemény :-)

  Ajánlott oldalak

- 1000 Tea Honlap / Facebook

- Főzdefeszt Honlap / Facebook

- Hübris vándor sörfőzde Facebook


  teák és gyógynövény főzetek | italok | Hübris Puer
Hozzászólások 0Találatok: 826  

2015.08.16 17:44:51
zoli


  A Sol Maté egy maté tartalmú, szénsavas üdítőital.
A maté egy dél-amerikai, Yerba nevű fának (Ilex paraguariensis) a levele.
Névadója a matí, ami egy tökféle (Lagenaria vulgaris), a helybéliek a mai napig ebből fogyasztják a maté teát.


  A maté tartalmú üdítők általában nem túl elterjedtek, mivel a legtöbb ember nem ismeri az alapanyagát. Nincs ismeretterjesztő marketingjük, főleg azokra az országokra koncentrálnak ahol a maté a víz kategóriájában van és senkinek sem kell bemutatni. →Tudj meg többet a matéról!

  Az első maté tartalmú üdítő az országban, a Club-Mate hegesztett magának magyar nyelvű honlapot, ahol külön térképes lista van a viszonteladókból.
  A Sol Maté sajnos nem rendelkezik magyar honlappal így még kalandosabb felkutatni. A cikk végén folyamatosan frissítem a lelőhelyek listáját.

  A Sol Maté nem tartalmaz mesterséges tartósítószereket, mesterséges színezékeket sem mesterséges aromákat. Mindezekről rendelkezik bio minősítéssel is.

  A megjelenése is nagyon szimpatikus. 0,33-as üvegben érkezik, ami telibe van matricázva. Ment is a könyvespolc tetejére, a kollekcióba.

  Egy teatestvérem szerint a Sol Maté (Nap Maté) szójáték, a "soul mate" (lelki társ) kitekerése.

  Sol Maté Lemon

Típus: Üdítőital
Név: Sol Maté
Űrmérték: 0,33
Ár: 249 / Akciós ár: 69 forint- Reggeli csendélet: Sol Maté és futósaru -

  A citromos kiadás az alapokon kívül (maté kivonat, víz és hozzáadott szénsav) tartalmaz még citromolajat, citromlevet, karamellt és nádcukrot.
  Alacsonyabb koffein tartalommal rendelkezik, mint a Club-Mate, ami nem is nagyon baj, nem olyan nagy gond ha az embernek nem robban le a feje.

  Illatra tökéletesen hozza a maté amúgy is citrusos aromáját amire még rátesz egy lapáttal a hozzáadott citrom.
  Ízre ugyanezt tudja kellemesen egzotikus, citromos, édes és természetesen nagyon frissítő hatású.

  Ajánlott cikkek

- Teák és gyógynövény főzetek - maté

- Teák és gyógynövény főzetek - Italok - Club Mate

  Ajánlott oldalak

Sol Maté: http://www.drinksolmate.com / Sol Maté Facebook /

MATE Desktop Environment: http://mate-desktop.org

  Feljelentő

  - Hol láttunk Sol Matét?
  - CBA, G'Roby, Family Market.

  Koffein tartalom

  100 ml-je 14 mg koffeint tartalmaz, tehát az egész palackban 46,2 mg van.
  Hogy lehessen mihez viszonyítani, Európában a napi átlagos fogyasztás 200 mg.
Tehát lehetőleg ne igyunk meg belőle egy rekesszel, különösen ha más koffein tartalmú italt is fogyasztottunk -energia ital, kakaó, kávé, maté, tea.  teák és gyógynövény főzetek | italok | Sol Maté Lemon
Hozzászólások 0Találatok: 883  

2014.01.23 08:52:39
zoli


  Az 5 +1 legjobb rágcsa tea mellé

  Míg távol-keleten az emberek leggyakrabban valamelyik főétkezés keretében teáznak, addig nyugaton legtöbbször az étkezések között.
Egy igazán jó minőségű tea mellé nincs értelme összetettebb ételt kanyarítani, mert nagyon befolyásolja az ízérzékelést és elvonja a figyelmet a teáról. De az egyszerűbb kísérőknek már lehet létjogosultságuk: emelik a teázás és a társas kapcsolatok fényét, lefoglalják a csersavat és a koffeint. Vagy csak az ember rágcsálna valamit teázás közben.

  Pita, toast  A pita és a toast kenyér nagyon praktikus mert bármivel meg lehet tölteni őket, a variációk végtelenek. Én sokszor használok toastnak hagyományos kenyeret is, vékonyabbra szeletelve, a nagyobb szeleteket félbevágva.
Kedvenc töltelékem az aszalt paradicsom, erős paprika, (oltó nélküli) kézműves sajt mix.

  Nincs kedved pitával bütykölni? Menj az 1000 Teába és próbáld ki melyik töltött pita illik legjobban a kedvenc teádhoz!

  Mochi  A mochi (rizssütemény) ragacsos rizsből készült japán sütemény.
Tradicionálisan úgy készül, hogy megfőzik a rizst és fa mozsarakban ragacsos péppé, voltaképpen tésztává zúzzák, majd kézzel megtöltik és megformázzák.
Egy ünnep is kapcsolódik hozzá, melynek keretében lelkesen püffölik a rizst (mochi) egy mozsárban (usu), fa kalapács (kine) segítségével, ez után kapta az ünnep a mochitsuki nevet.
Az elkészítésének van egy szelídebb változata is, ahol a kiindulási alap nem rizs, hanem rizsliszt.

  A mochinak több kategóriája is létezik, előszeretettel tálalják teával.

  A mochi készítés elég furcsa elsőre, érdemes inkább készen venni. Lehet kapni szinte minden japán, kínai boltban és természetesen az ikonikus Józsefvárosi Kínai Piacon is.
Nincs kedved a susnyásban mochira vadászni? Látogasd meg a Marumotót és próbáld ki kulturált körülmények között!

  Olajos mag  Kínában hagyományosan fogyasztják az olajos magokat, főleg a tökmagot tea mellé.
A bennük lévő olajok egyrészt nagyon egészségesek, másrészt lefoglalják a csersavat és a koffeint. Minden olajos mag játszhat: mandula, török mogyoró, napraforgómag, diákcsemege pisztácia, tökmag és egyéb keverékek. Célszerű kerülni a sós magokat, mert a só tönkreteszi a tea ízét.

  Ne dőlj be az előrecsomagolt olajos mag, aszalt gyümölcs keverékeknek! Készítsd el a saját keveréked, úgy ahogy te szereted! Az nem lesz tele sós mogyoróval és az ára is barátságosabb lesz.

  Tea sütemény  A nyugati teafogyasztásra kezdetben az igen alacsony minőségű, filteres tea volt a jellemző.
A hagyományos, natúr, szálas, többször felöntős teák csak jóval később kezdtek el teret hódítani de az arányok mind a mai napig a filteres teáknak kedveznek.
  Mivel Indiában nagy hagyománya volt a tejes, cukros, fűszeres gyógynövényfőzeteknek és teáknak az Angolok eltanulták tőlük ezt az ízesítést. Sajnos válogatás nélkül elkezdték alkalmazni minden teára.
  Mivel a filterbe a szálas tea gyártásának a törmeléke kerül, értelemszerűen gyengébb a minősége, nem hozza ki a tea valódi ízét vagy az élvezhetetlenségig lerontja. Ezeknél a teáknál az agyatlan tejezés, cukrozás, citromozás kifejezetten jól jött.
  És ezen a ponton ugrottak be a teasütemények is.
A teasütemények koncepciója jóval régebbi mint a nyugati teázás de jelen formájukat ekkor nyerték el és indultak világhódító útjukra.
  A teasütemények jól illenek a filteres ízvilághoz, fogyaszthatóbbá teszik azt.
Bár a hagyományos teákat ütik, hiszen az édes sütemény után nem érvényesül a tea fanyarkás íze de még ezen a területen is tudtak érvényesülni.
Egyrészt benne van a kultúrában és mint süti önállóan is megállja a helyét, másrészt ha valaki túlteázza magát a száraz sütemény kifejezetten jól enyhíti a tüneteket.

  Nekem a dán vajas sütik a kedvenceim. A legjobban a Jacobsens Tivoli Tin termékvonal tetszett.

  Bor, sajt, szőlő szentháromság  Ami nyugaton a bor, az távol-keleten a tea.
Tökéletesen helyettesítik is egymást.
Még az étkezésben betöltött szerepük is megegyezik. Jól bontják az étkezés után a gyomorba és a belekbe került zsírokat, olajokat, így nagyban segítik az emésztést.
Hasonló kísérő ételek állnak nekik jól.
  A bor, sajt, szőlő egy tipikus minimalista fogás volt a mediterráneumban.
A bort bármilyen nektár helyettesíthette, esetünkbe ez ugye a tea, szőlő helyett pedig sok esetben olíva bogyót használtak.
A sajt egy érdekes eset. Ami nyugaton a sajt az a mediterráneumban a zsíros túró/sajt, Indiában a chana, Kínában pedig a tofu. Mindegyik voltaképpen kicsapott fehérje, csak az első három tejből készül, a negyedik pedig szójából. Ezekkel is érdemes lehet játszani.
Előszeretettel társítottak vagy helyettesítették a fenti összetevők valamelyikét kenyérrel vagy  lepénnyel.

  Ennek a fogásnak a legérzékenyebb része a jó sajt. Így hirtelenjében a Szimpla piacot tudnám ajánlani ez ügyben. Nagyon finom oltó nélküli sajtokat is lehet kapni, ahol az erjedésért csak a tej és a pince természetes ökoszisztémája felel.

  Laphet  Burma egyike azon kevés országnak ahol a teát nem csak isszák, hanem fogyasztják is.
A laphet egy burmai ételkülönlegesség, ami savanyított teát takar de hívják teasalátának is.
Több fajtája is van és meglehetősen változatosan használják. Helyet kap a szertartásokban, a társadalmi eseményeken, az étkezésben és a gyógyászatban is.
Nem túl meglepő módon élénkítő hatással bír, emésztés javító és vezérli az epét.
Fogyasztják magában, fűszerekkel, olajos magokkal, gyümölcsökkel és zöldségekkel, akár tengeri herkentyűkkel is. Tálalása a salátától az egytálételig terjed.

  A Yuzana az egyik híres gyártó aki zacskós formátumban is árulja, a Laphet típusa pedig egy egyszerű savanyított teát jelent olajos magokkal.  italok | ételek | gyógynövény főzetek | teák | kedvenc | étterem | teázó
Hozzászólások 0Találatok: 1226