Címlap Blog Címke: Gyors receptek


Címke: Gyors receptek

2017.01.17 11:03:06
zoli


  A csípős-savanyú leves a kínai konyha egy legendás darabja.
Ha ez valaha egy konkrét recept volt, mára biztosan egy koncepcióvá vált, sok-sok változattal.

  A csípős-savanyú leves kiválóan fűti (pitta), hidratálja (pitta és kapha) és erősíti (pitta és kapha) a szervezetet.
  Jó változó évszakban, télen, valamint hideg és száraz időben.

  Csípős-savanyú leves 




  Hozzávalók

  (Zsiradék)
-olíva olaj
  (Fűszernövény)
-hagyma (hing)
-gyömbér
-paprika (hegyes erős)
  (Kicsapott fehérje)
-tofu (házi sajt, grillsajt, szejtán)
   (Zöldség)
-kínai kel
-sárgarépa
-zöldbab
-gomba (fafülgomba)
  (Szósz)
-víz
-szójaszósz (paradicsompüré, barbecue)
-keményítő
-ecet (rizsecet) 
  (Porfűszerek)
-só
-cukor
-fekete bors (tarkabors)
  (Tálalás)
-főétel, előétel.

  Elkészítés

  Olajon futtassuk meg a fűszernövényeket és a tofut, majd adjuk hozzá a zöldségeket és keverés mellett pároljuk le őket. Lehetünk kreatívak, igazából bármilyen könnyen fővő zöldség játszhat, Ha fafül gombát használunk, akkor azt előre áztassuk be forralt vízbe egy öt percre.
   Adjuk hozzá a folyékony hozzávalókat és főzzük össze. Ha nem szeretnénk nagyon savanyúra akkor az ecetet a főzés végén a porfűszerek előtt adjuk hozzá. 
  Majd a végén jöhetnek a porfűszerek. A borssal tudjuk szabályozni a csípősséget, a cukorral pedig finomíthatunk a savanyú ízen. 
  Fogyaszthatjuk főételként és előételként is.


  Hétköznapi Áyurvéda | Gyors receptek | Csípős-savanyú leves
Hozzászólások 0Találatok: 333  

2015.09.13 10:51:57
zoli


  Ez egy egyszerű, gyors és olcsó modern japán étel.
  Japán Koreától kapta meg a buddhizmust ami hamar államvallás lett. 400-ban törvénybe iktatták a vegetáriánus konyha alkalmazásával egyetemben. Ezt valószínűleg azért tudták megtenni, mert a japán konyha alapból húzott a húsmentés étkezés felé. 600-ban szigetország lévén engedélyezték a tengeri herkentyűket. Ez a komplettáló vegetáriánus konyha maradt érvényben egészen az 1900-as évek második felében lezajló Meidzsi restaurációig.
Ezután az alapvetően vegetáriánus fogásokra épült rá a hús, aminek a mai napig moduláris helyzete van, ha akarom benne van egy receptben, ha akarom nincs. Így sok japán vegetáriánus receptből nem veszik ki a húst, hanem nem teszik hozzá.
A modern japán konyha legszívesebben az európai, azon belül is az olasz konyhából merített szívesen. Ahogy nekünk van egy idealista képünk a keletről (orientalizmus) úgy a keleti embereknek is van egy idealista képük a nyugatról (occidentalizmus). A japánoknak az olasz kultúra egzotikusnak számít.
Ezért rengeteg japán recept tartalmaz beszűrődéseket a mediterrán konyhából. 

  Sült padlizsán, cikória és cukkini



  Hozzávalók
  (Elősütés)
-padlizsán kockára vágva
  (Zsiradék)
-olaj ízlés szerint
  (Fűszernövény)
-fokhagyma felaprítva / hing
  (Zöldség)
-cukkini felkockázva
-cikória felvágva
  (Szósz)
-szójaszósz
-szezámmagolaj



  A felkockázott padlizsán süssük meg bő olajban egészen sötétbarnára. Majd alaposan csöpögtessük le, különben az ételünk úszni fog az olajban.
  A fokhagymát vagy a hinget egy kevés olajon óvatosan pirítsuk meg.
  Majd adjuk hozzá a felkockázott cukkinit.
Célszerű lehet a fokhagymát és a cukkinit egyszerre pirítani, mert nagyjából egyszerre lesznek kész, illetve a fokhagyma nagyon könnyen megég.
  Ez után jöhet a felvagdosott cikória.
  Majd adjuk hozzá a már kisütött padlizsánt és forgassuk össze az egészet, hagyjuk egy kicsit összepárolódni.
  Amikor már látjuk a végét öntsük nyakon a formációt szójaszósszal és szezámmagolajjal és rottyintsuk össze. A szezámágolajjal vigyázzunk, ne adagoljuk túl mert a padlizsán alapból olajos.
  Tálaljuk rizzsel vagy rizstésztával.


  japán | távol-kelet | Gyors receptek | Hétköznapi Áyurvéda
Hozzászólások 0Találatok: 708  

2015.07.15 11:27:50
zoli


  Az indiai konyha három legikonikusabb étele a dál, a khichri és a sak.
A dál valamilyen feles borsó vagy babféle rizzsel tálalva, a khichri majdnem ugyanez csak rizzsel összefőzve, a sak pedig leveles zöldség.
Ha egy indiai étteremben, receptgyűjteményben nem találjuk meg ezeket az ételeket akkor tudhatjuk, hogy semmi közük Indiához.
Ezekről az étel típusokról az ősi gyógyászat Indiában fennmaradt ága, az Áyurvéda (Hosszú-élet-tudománya) is szuperlatívuszokban beszél.


  A sak bármilyen párolt leveles zöldség lehet, ezen belül a spenótféléket palaknak hívják.



http://cartoonsimages.com

  A leveles zöldségek nem a nap (férfi energia), hanem a hold (női energia) fényénél növekszenek.
Alacsony kalóriatartalmuk mellett nagy mennyiségben tartalmaznak ásványi anyagokat, így ideális táplálékul szolgálnak. Igazából az étkezésünk nagy részének levelesfélékből kéne állnia.
  Általában vátás hatásuk van (éter és levegő, tehát hideg és mozgékony). Ezáltal nyugtatnak, kiegyensúlyozzák az elmét és méregtelenítenek -fogyasztanak.
  Sok levelesféle jelentős kaphásító hatással is rendelkezik (föld és víz, tehát hideg és félig szilárd). A spenót is ide tartozik. Nagyon jól táplálja a már meglévő és a jelenleg épülő izomszöveteket. Gazdag szerves nitrátban ami megköti a fehérjét. Így az izmok könnyebben megszokják a megváltozott vagy a megnövekedett terhelést.
  Ideális yoga, csikung és harcművészet gyakorlása, valamit sportolás esetén. Illetve változó korokban, amikor alakváltás történik -kisgyermekkor, kamaszkor és időskor.

  Az Áyurvéda egyedül a Csáturmászya első hónapjában nem ajánlja a leveles zöldségeket.
Ez június-július holdhónapjára esik.

  Nem utolsó sorban pedig ez egy egészséges, egyszerű, gyors és olcsó ételtípus.
Feltettem a rizst főni és mire elkészült végeztem a spencsivel és a mosogatással is.
"Szabadság, elvtársak! Szabadság!" :-)

  Spenót sült burgonyával



  Hozzávalók
  (Elősütés)

-burgonya kockára vágva
  (Zsiradék)
-ghí vagy olaj ízlés szerint
  (Fűszernövény)
-gyömbér felaprítva
-hegyes erős paprika felaprítva
-őrölt római kömény
  (Zöldség)
-bébi spenót / spenót / mirelit leveles spenót / mirelit spenót egyben vagy aprítva
  (Szósz)
-citromlé
-só

  Süssük aranybarnára a felkockázott burgonyát.
  Zsiradékon óvatosan pirítsuk meg a fűszereket.
  Majd adjuk hozzá a spenótot és jól pároljuk át.
  Ezután adjuk hozzá a sült burgonyát, a citromlevet és egy kis sót. Majd rottyantsuk össze.
 
  Spenót házi sajttal



  Hozzávalók
  (Zsiradék)
-ghí vagy olaj ízlés szerint
  (Fűszernövény)
-gyömbér felaprítva
-piros csili paprika felaprítva
-zöld hegyes erős paprika felaprítva
  (Kicsapott fehérje)
-házi sajt / grill sajt / tofu felkockázva
  (porFűszerek)
-fekete bors
-hing / hagyma
-római kömény
+só, cukor
  (Zöldség)
-bébi spenót / spenót / mirelit leveles spenót / mirelit spenót egyben vagy aprítva

  Zsiradékon óvatosan pirítsuk meg a fűszernövényeket.
  Majd süssük aranybarnára a házi sajtot vagy a tofut. Ha grill sajtot használunk azt előre grillezzük meg és ennél a mozzanatnál adjuk hozzá.
  Adjuk hozzá a porfűszereket és pirítsuk őket addig, míg ki nem jön az aromájuk de még nem égnek meg. Majd jöhet a só és a cukor egyenlő arányban.
  Utána adjuk hozzá a spenótot és jól pároljuk át.

  Ismétlődő mozzanatok
 
  Minél frissebb a spenót annál kevesebb fűszert kell használnunk, minél öregebb, annál többet. Az ízt jó minőségű olajjal (ghi, oliva stb.), friss spenóttal és a fűszernövényekkel tudjuk szabályozni.

  Van olyan hagyomány, hogy a spenótot nem vágják össze, hanem csak megpárolják. Ebben az esetben jobban egyben marad, kevésbé lesz mártás jellege.

  A végén adhatunk hozzá nemes olajokat pl. gyömbér vagy mustármag olajat is.

  A sakot rizzsel vagy rizsre tálaljuk.
Én gabona mentes napokon szoktam használni főtt hajdinát is.


  Hétköznapi Áyurvéda | Gyors receptek | Sak
Hozzászólások 0Találatok: 799  

2015.06.25 13:30:02
zoli


  A gyömbérszószos spenót egy nagyon finom és faék egyszerűség étel.
Igazi tavaszi vagy nyári fogás.
  A spenót hűt, a kapha doshából érvényesül a hideg víz és a föld elem, a váta doshából pedig a hideg és mozgékony hatás. A spenót ezért remekül építi a vázizomzatot (kapha) és távolítja el a salakanyagokat (váta). Ezt a kétszeresen is hűtő hatást egyensúlyozza ki a gyömbér, ami a pittát (tűz és meleg víz) képviseli. Javítja az emésztést, helyreállítja a hőháztartást.

  Gyömbérszószos kínai spenót



  Gyömbérszószos kínai spenót
, friss leveles spenótból, jázmin rizzsel

  Hozzávalók
  (Zsiradék)
-olaj a spenóthoz és a gyömbérhez
  (Fűszernövény)
-gyömbér felaprítva
   (Zöldség)
-bébi spenót, spenót vagy mirelit spenót levél megtisztítva
  (Szósz)
-rizsecet
(Lehet helyettesíteni bármilyen ecettel vagy citromlével.)
-világos szójaszósz
-szezámolaj
-só
  (Tálalás)
-rizzsel vagy rizstésztával



  Gyömbérszószos kínai spenót, mirelit leveles spenótból, fehér kínai ragacsos rizzsel

  Egy csészében keverjük össze a szósz alapanyagait. A szójaszósz és a szezámolaj egyenlő arányban legyen, a rizsecet pedig ötszörös arányban.
  Sózzuk ízlés szerint de vigyázzunk mert a szójaszósz is sós.
Szójaszószból legjobb erre a célra a világos, mert az az igazi ízesítő, a sötét pedig inkább színezőanyag.
  A rizsecet kevésbé ecetes mind a nyugati ecetek, ellenben édes. Ezért lehet helyettesíteni hagyományos ecettel. Ebben az esetben tegyünk annyi cukrot a szószba, amennyi sót tettünk.

  Forrósítsunk fel egy kis olajat és óvatosan pirítsuk meg rajta a felaprított gyömbért.
  Ha szeretjük akkor adhatunk hozzá erős zöld paprikát (hegyes, csili) is, mert nagyon jól kiemeli a zöld ízeket.
  Majd adjuk hozzá a szószt és keverjük össze, majd tegyük félre.

  Forrósítsunk fel egy kis olajat, majd adjunk hozzá egy maroknyi spenótot és hagyjuk, hogy összeessen, majd folytassuk addig, amíg el nem fogy.

  Majd öntsük a szószt a spenótra és forgassuk össze.

  Tálaljuk rizzsel vagy rizstésztával.

  好胃口


  Gyömbérszószos kínai spenót | Gyors receptek | Hétköznapi Áyurvéda
Hozzászólások 0Találatok: 765  

2015.06.17 09:05:27
zoli


  Ez egy nagyon gyors, egyszerű és finom recept lesz.
Jól variálható, szinte bármilyen zöldséggel elkészíthető.
Az elkészítés technikájával otthon, mi is kereskedelmi minőségű, kínai gyors ételt tudunk készíteni. Az egyedüli dolog ami hiányozhat otthonról az a nagy teljesítményű gázrózsa, amit az ipari konyhákon használnak. Ezért nekünk lehet, hogy kevésbé lesz ropogós a zöldség és jobban megpárolódik majd. De minden más szempontból tökéletes lesz.

  Kínai vegyes zöldség



  Hozzávalók
  (Előfőzés)

-fafül és shitake gomba
(vagy bármilyen gomba ízlés szerint)
-brokkoli
  (Elősütés)
-olaj
-tofu
  (Zöldség)
-olaj
-bambuszrügy felszeletelve
-kínai kel felszeletelve
(külön a szára és a levele)
-bébi kukorica
-sárgarépa felszeletelve
  (Szósz)
-gomba (shitake) főzőlé
-burgonya vagy kukorica keményítő
-szójaszósz



  Áztassuk be a gombákat külön, forró vízbe, amíg meg nem szívják magukat. Majd vegyük ki őket a vízből és vágjuk fel őket csíkokra. A shitake vizét ne öntsük ki.
Elvileg használhatunk bármilyen gombát de a fafül állaga és a shitake íze nehezen helyettesíthető, szerencsére ma már egyre több helyen lehet kapni őket -pl. Tesco.

  Keverjük el a keményítőt vízzel, fele-fele arányban és hagyjuk állni.
Bármilyen keményítőt használhatunk, mert az ízét úgy is el fogják nyomni a zöldségek és a szósz többi része.

  Egy kevés vízben pároljuk meg a brokkolit roppanós állagúra.

  A tofut vágjuk csíkokra, majd olajban süssük aranybarnára.
Tofuból két fő fajta van a lágy és a kemény. Ehhez a recepthez inkább a lágy illik. Ebben az esetben hagyjuk, hogy a vizes savó kifolyjon belőle, mert különben pattogni fog az olajban. Legjobb ha becsomagoljuk egy konyharuhába, tészta szűrőbe tesszük és nehezéket rakunk rá de vigyázzunk, hogy ne törjük össze. Lágy tofut kínai boltokban és az Ázsia Bt.-nél láttam eddig.

  Tegyünk egy kis olajat a wokba és amikor forró tegyük bele a zöldségeket, egy perc rátartással a következő sorrendben: kínai kel szár, sárgarépa, bébi kukorica, előfőzött brokkoli. Majd jöhet egyben a bambuszrügy, gomba, kínai kel levél. Adjuk hozzá a tofut is.
Bambuszrügyet legnagyobb valószínűséggel kínai boltban vagy a CBA-ban kapunk.

  Az utolsó részben áll össze a szósz. Minden mozzanatra tartsunk rá egy percet. Jöhet a szójaszósz. Aztán a keményítő. Öntsünk a zöldségekre a gomba főzőlevéből. Adjunk hozzá egy kis olajat ízlés szerint.

  A vegyes zöldséget fogyaszthatjuk önmagában de tálalhatjuk rizzsel vagy rizstésztával is.

  Akik jobban nyomják

- The Art Of Cooking YouTube főzőcsatorna

- How to Make Buddha's Delight


  Hétköznapi Áyurvéda | Gyors receptek | Kínai vegyes zöldség
Hozzászólások 0Találatok: 545  

1. oldal / 3
<< Első < Előző 1 2 3 Következő > Utolsó >>